Hond met vuurwerkangst

villagoofy vuurwerk-angst dieren 

Voor veel honden is de periode rond de jaarwisseling bijzonder stressvol of ronduit heel erg angstig. 40% van de honden is bang voor geluiden, angst voor vuurwerk en onweer komt het meeste voor. Bang voor harde geluiden is een natuurlijke angst die te maken heeft met een overlevingsdrang. Heel lang geleden betekende een hard geluid dat er gevaar dreigde.

Een aantal hondenrassen hebben aanleg tot nervositeit, wat zich gemakkelijk kan ontwikkelen tot angstgedrag.

Elke hond reageert anders op vuurwerk. De één merkt niet eens dat buiten het nieuwe jaar wordt gevierd, terwijl de ander trillend in zijn mand ligt, wegvlucht naar het donkerste hoekje van het huis of uit stress de meubels in de woonkamer kapot krabt of bijt. Er zijn honden die snel herstellen van harde knallen terwijl een ander de volgende dag nog steeds geen poot buiten de deur zet.

Vuurwerkangst bij je hond kun je volgens gedragsbioloog Matthijs Schilder herkennen als hij één van de volgende symptomen vertoont:
wegvluchten, ergens onder gaat zitten, ergens probeert te schuilen, bovengemiddeld trilt, hijgt, veel speeksel produceert, grote pupillen heeft, veel blaft of ongecontroleerd plast.


Wat kun je doen bij een hond met vuurwerkangst?

Je kunt je hond meenemen naar een afgelegen plek waar in de verste verten geen vuurwerk te horen is. Maar er zijn ook andere manieren om met de vuurwerkangst van je hond om te gaan. Je kunt kiezen voor een lange of korte termijn oplossing.

Behalve de natuurlijke reactie van je hond is ook je gedrag van invloed op het ontstaan van extreme angst bij de hond.

Heeft je hond gezien dat je geschrokken ben van onverwachte harde knallen en misschien wel boos bent geworden of snel naar huis bent gelopen dan kan het zijn dat de angst bij je hond wordt vergroot. De vlucht weg van de harde knallen bevestigt dat er iets is om bang voor te zijn. Hij zal de volgende keer bij het horen van knallen angstig reageren en blaffen.
Blijf je in zo’n geval rustig, dan heb je grote kans dat je hond dat ook zal blijven. Hij heeft gezien dat je niet reageert op het vuurwerk en dat het blijkbaar niet iets is om bang voor te zijn.

Het is heel belangrijk dat je de vuurwerkangst van je hond niet negeert. Doe je dit wel dan kan de angst groeien en zich op andere momenten uiten. De vuurwerkangst van je hond kan er voor zorgen dat het uitgroeit tot een angst voor onweer of andere onverwachte geluiden. Hij kan ongewenst gedrag ontwikkelen omdat hij denkt dat daardoor het gevaar afneemt.


Vuurwerkangst bij honden onderzocht

Uit onderzoek van gedragsbioloog Matthijs Schilder van de Universiteit van Utrecht blijkt dat wanneer een hond met vuurwerkangst alleen wordt gelaten hij er veel meer tijd nodig heeft om te herstellen. Laat een hond met vuurwerkangst dus nooit alleen op oudejaarsavond!

De angst van je hond neemt af als hij steun krijgt. Nodig hem uit om naast je te komen zitten. Hij kan zich zo herstellen van de schrik en ontspannen. Voorkom wel dat je hem gaat troosten.

Gedragsbioloog Matthijs Schilder adviseert naar aanleiding van het onderzoek om je hond passieve steun te geven als hij last heeft van vuurwerkangst.


Vuurwerkangst bij je hond met homeopathie behandelen

Steeds meer hondeneigenaren kiezen voor homeopathie om de vuurwerkangst van hun hond te behandelen.
Een homeopathische behandeling kan er voor zorgen dat de vuurwerkangst afneemt of zelfs verdwijnt.
In de homeopathie is geen een dier hetzelfde en afhankelijk van zijn symptomen, zijn specifieke manier van reageren, zijn karakter en levensgeschiedenis wordt het middel gekozen dat het best bij hem past en daardoor ook het best werkt.

Een hond met vuurwerkangst die onder de bank kruipt heeft niet hetzelfde middel nodig als eentje die de bank kapot bijt uit angst. Ook de manier waarop het dier herstelt is belangrijk om mee te nemen in de keuze van het homeopathische middel. De ene hond zal bij harde knallen angstig wegkruipen en als het weer stil is zijn bezigheden hervatten, terwijl een ander dier bang blijft trillen en een paar uur later nog steeds niet willen wandelen.

Wanneer jouw hond last van vuurwerkangst heeft dan is het belangrijk om op tijd te beginnen met de behandeling en daar niet te lang mee te wachten.


Tellen de laatste uren van dit jaar weg en is je hond bang?

Ligt je hond de laatste dagen van het jaar onder de bank vanwege knallend vuurwerk dan kan je hem nog steeds een homeopathische behandeling geven. We bekijken dan welk middel hem het best kan ondersteunen tijdens deze

Merk je dat hij na het vuurwerk angstiger is geworden voor allerlei geluiden dan is het verstandig om direct een behandeling te starten en niet te wachten tot december.

Dieren die heel erg geschrokken zijn en daar nadelige gevolgen van hebben kun je goed met homeopathie behandelen.

Tips om je hond met oudejaarsavond te helpen:

  • Ligt je hond met vuurwerkangst te bibberen in een hoek of bijt hij de kussens van de bank kapot? Wat er ook gebeurt, het is heel belangrijk om zelf rustig te blijven. Op het moment dat jij ook angstig of gestrest wordt zal je hond dit voelen en wordt de vuurwerkangst alleen maar groter.
  • Maak op oudejaarsdag een extra lange wandeling, doe dit op een locatie waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Ga het bos in en zorg dat hij lekker moe is op het moment dat het vuurwerk massaal de lucht in gaat.
  • Zorg voor voldoende afleiding. Wacht daarmee niet tot het bijna middernacht is, de angst en stress is dan al begonnen. Start ‘s-middags met het bieden van afleiding, geef hem bijvoorbeeld een lekkere kluif of een nieuw speeltje waar hij dol op is.
  • Maak een veilig plek. Ligt je hond in een bench, dan kan je deze afdekken met een deken. Zoek een rustige plek in huis en richt die voor hem in met zijn mand of deken met zijn drinkbak en wat koekjes.
  • Sluit de gordijnen zodat hij het vuurwerk niet kan zien.
  • Laat een angstig dier NIET alleen en zorg dat hij niet de deur uit kan rennen in paniek.

Het is verstandig om tijdig met de behandeling te starten.

 

 

Heb je vragen of wil je meer informatie over veterinaire homeopathie, stuur mij dan vrijblijvend een mail.

Telefonisch kan ook, tijdens het telefonisch spreekuur van maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 10.00 uur op telefoonnummer 06-31948408.

 

 

Terug

 

Bookmark and Share