Minder vaccineren met titerbepaling door VacciCheck

villagoofy titerbepaling vaccinatie

 

Jaarlijks je huisdier opnieuw te laten vaccineren is niet nodig omdat vaak nog voldoende antistoffen in het lichaam aanwezig zijn.

De WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) adviseert om huisdieren niet onnodig te laten vaccineren omdat het negatieve bijwerkingen kan veroorzaken.

Met een vaccinatie wordt het lichaam gestimuleerd om antistoffen in het bloed aan te maken. Bij een bepaalde hoeveelheid antistoffen is er voldoende bescherming waardoor een nieuwe vaccinatie onnodig is en mogelijk schadelijk.

Steeds meer dierenartsen hebben de mogelijkheid om bij een dier een titerbepaling af te laten nemen en zo de hoeveelheid anti stoffen in het lichaam te bepalen. Dit wordt gedaan door de zogenaamde VacciCheck.

Een titerbepaling of ‘vaccineren op maat’ wordt aan de hand van een kleine hoeveelheid bloed bepaald. Met de test ziet de dierenarts of er voldoende titers antilichamen aanwezig zijn om het dier te beschermen. Zijn er genoeg aanwezig dan hoeft het dier niet opnieuw gevaccineerd te worden waardoor onnodige vaccinatie wordt voorkomen.

De titerbepaling werkt zeer goed bij:

Honden:

  • Hondenziekte
  • Parvo
  • Canine Adeno Virus-1

Katten:

  • Feline Herpes Virus-1
  • Feline Calici Virus
  • Feline Parvo Virus.

 

Deze VacciCheck biedt ook de mogelijkheid pasgeboren puppy’s en kittens eerst hun bescherming te laten krijgen via de afweerstoffen in de moedermelk. Vervolgens kan met een VacciCheck bepaald worden welke beschermingsstoffen (vaccinaties) nodig zijn.

Pensionhouders zijn vrij in hun keuze of ze dieren aannemen die jaarlijks gevaccineerd worden of dat ze een VacciCheck voldoende vinden.

 

 

Bookmark and Share