Of je nu in en koophuis of huurhuis woont, het is belangrijk om je woning goed te verzekeren. Woonverzekeringen kunnen je hier een handje bij helpen. Tot deze verzekeringen behoren een opstal- en inboedelverzekering. Omdat beide verzekeringen niet verplicht zijn, vraag jij je misschien af of je zowel een opstal- als inboedelverzekering nodig hebt. in deze tekst vertellen wij je hoe het zit.
 

Opstalverzekering dekt schade aan je huis

Vind je het lastig om te bepalen welke woonverzekering(en) je af moet sluiten? Dan is het handig om te weten wat beide verzekeringen precies inhouden. Allereerst kun jij je woning verzekeren met een opstalverzekering. Als je deze verzekering afsluit, ben je verzekerd voor schade aan je huis door een onverwachte gebeurtenis. Hierbij kun je denken aan zaken als brand, storm, diefstal en neerslag. Deze verzekering beperkt zich overigens niet alleen tot je huis zelf, want ook alles wat hieraan vastzit valt binnen de dekking van een opstalverzekering. Hierdoor ben je ook verzekerd voor schade aan je garage, schutting, inbouwkeuken en zonnepanelen.

Wettelijk gezien ben je niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar in de praktijk kun je vaak niet om deze verzekering heen als je een huis koopt. Banken verplichten je namelijk om een opstalverzekering af te sluiten als je een hypotheek gebruikt om een woning te kopen. Huur je? Dan heb je geen opstalverzekering nodig. Jij bent immers niet de eigenaar van het pand, waardoor de verhuurder deze verzekering af moet sluiten.

Inboedelverzekering dekt schade aan losse spullen
Nu je weet wat een opstalverzekering voor je woning is, gaan we verder met de inboedelverzekering. Deze verzekering heeft geen betrekking op je woning zelf, maar op de spullen die hierin staan. Deze kunnen namelijk ook beschadigen door brand, een lekkage of diefstal. Een inboedelverzekering dekt in principe schade aan alle losse spullen in huis. Niet alleen je meubels zijn verzekerd, maar ook gordijnen, de televisie en je smartphone.

 

Wat kosten woonverzekeringen?

Net als andere verzekeringen kosten een opstal- en inboedelverzekering ook geld. Je draagt hier iedere maand premie voor af. Voordat je deze woonverzekeringen afsluit, ben je vast benieuwd hoeveel je hieraan kwijt bent. Omdat je bij veel verzekeraars kunt kiezen hoe jij je woonverzekeringen samenstelt, kun je het beste een berekening maken op de website van een verzekeraar. Je geeft aan hoe jij je wilt verzekeren en je weet binnen de kortste keren hoeveel dit je per maand kost.
 

Sluit beide verzekeringen samen af

De meeste mensen die in een koophuis wonen, sluiten zowel een opstal- als inboedelverzekering af. Heb je net een woning gekocht en moet je deze nog verzekeren? Dan raden wij je aan om beide verzekeringen samen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Dit scheelt je niet alleen tijd en moeite, maar ook nog eens geld. Als je meerdere verzekeringen afsluit bij dezelfde verzekeraar, profiteer je in veel gevallen van pakketkorting. Hierdoor betaal je een lagere premie dan wanneer je een opstal- en inboedelverzekering bij verschillende verzekeraars afsluit.