Heb jij weleens dat je water drinkt en dat het niet zo lekker smaakt? Dat komt omdat je dan hard water drinkt. Gelukkig bestaat daar een oplossing voor. Een waterontharder is een apparaat dat ervoor zorgt dat hard water zachter wordt gemaakt door mineralen zoals calcium en magnesium uit het water te filteren. Dat drinkt een stuk lekkerder. Daarnaast kan een waterontharder nog meer voordelen opleveren, zoals het verminderen van kalkaanslag op kranen en apparaten, verstopte leidingen en een kortere levensduur van apparaten zoals de wasmachine en vaatwasser. Er zijn ook een aantal nadelen aan een waterontharder. We leggen ze hier aan je uit.

Voordelen van een waterontharder

Een van de grootste voordelen van een waterontharder is dat het de hoeveelheid kalkaanslag in huis vermindert. Kalkaanslag ontstaat wanneer hard water verdampt en de mineralen in het water achterblijven, wat resulteert in witte vlekken op kranen en andere oppervlakken. Met een waterontharder wordt deze kalkaanslag aanzienlijk verminderd,  waardoor jouw huis er fris en netjes uitziet. Maar dat is het niet alleen. Ook apparaten zoals  de wasmachine en vaatwasser hebben vaak last van kalkaanslag. Dit kan ertoe leiden dat zo een apparaat sneller slijt en stuk gaat. Met een waterontharder wordt deze kalkaanslag verminderd en kunnen de apparaten langer meegaan. Hou je niet van schoonmaken? Ook dan biedt een waterontharder van Boshuis een klein voordeel. De hoeveelheid kalkaanslag in een douche, gootsteen of op andere vlakken is minder, waardoor schoonmaken minder tijd in beslag neemt. Ook zorgt de waterontharder ervoor dat het water zachter wordt gemaakt, wat voordelen heeft voor de huid en het haar oplevert. Zo droogt je haar minder snel uit en zal je huid minder snel geïrriteerd raken.

Nadelen van een waterontharder

Een waterontharder klinkt allemaal heel positief. Er zijn echter ook wel nadelen. Zo is de aanschaf een behoorlijke aanschaf. De prijs van een waterontharder is afhankelijk van het model en de grootte van het apparaat. De kosten kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro's. Ook moet er rekening worden gehouden met de jaarlijkse onderhoudskosten. Een waterontharder gebruikt extra water om de harsen in het apparaat te spoelen en te regenereren. Dit kan leiden tot een lichte toename van het waterverbruik en dus ook de waterrekening.

Koop jij een waterontharder?

Het gebruik van een waterontharder heeft zowel voor- als nadelen. Het verminderen van kalkaanslag in huis, het verlengen van de levensduur van apparaten en het verkrijgen van zachter water zijn voordelen van het gebruik van een waterontharder. Echter, de hoge kosten, het extra waterverbruik en de milieubelasting zijn enkele nadelen. Ga jij een waterontharder kopen? Dan is het slim om eerst de waterhardheid te laten testen. Daarna kan je een waterontharder kiezen die past bij jouw behoeften en budget.